Det betyder ÅOP – og derfor skal du kende dette tal!
Når man skal låne penge, skal man se på den såkaldte ÅOP. Men hvad betyder ÅOP? Og hvorfor er det vigtigt? Find svaret her.
Hvad betyder ÅOP?
ÅOP er en forkortelse for “Årlig Omkostning i Procent” og angiver, hvor meget lånet reelt koster dig om året – i procentvis angivelse af din samlede gæld.
Mange låneudbydere frister med lave renter, men det er langtfra sikkert at lånet med den laveste rente er det billigste lån.
De fleste lån er pålagt stiftelsesomkostninger og måske løbende opkrævningsgebyrer, og dette kan være altafgørende for låneprisen. Derfor bør du altid gå altid efter den laveste ÅOP da dette er den reelle pris på lånet. Og det er netop hvad ÅOP er til for – nemlig at du kan sammenligne dine reelle udgifter til lånet fra udbyder til udbyder.
Pas på en høj årlig omkostningsprocent
Der findes Kvik- og SMS-lån på markedet, hvor ÅOP udgør omkring 800%. Nogle af disse selskaber tilbyder som et førstegangslån en ÅOP på 0% som kun gælder for første lån, som i øvrigt skal tilbagebetales indenfor 1 måned, herefter koster det til gengæld kassen!
Eksempel på betydningen af renter og gebyr på et forbrugslån på 10.000 kr. over 3 år, hvor en rente på henholdsvis 6,0% og 15,5% reelt koster det samme.
Lån 1. Stiftelsesomkostninger 0 kr. – Rente 15,5% = ÅOP 16,65%
Lån 2. Stiftelsesomkostninger 1.500 kr. – Rente 6,0% = ÅOP 16,83%
En simpel måde at tjekke hvad det reelt koster er, hvis du f.eks. skal købe et TV til 8.000 kr. – Og du skal betale 250 kr. pr måned i 60 måneder, så har Tv’et reelt kostet 60×250 = 15.000 kr. altså 7.000 kr. mere end den oprindelige pris!
Dette vil svare til en ÅOP på 32,13% – Så tjek lige de gode tilbud en ekstra gang inden du falder for fristelsen, hvor et TV koster det samme som to pizzaer om måneden.
Find den billigste ÅOP
Billigste løsning på lån er oftest en kassekredit i banken, hvor man kun trækker det nødvendige beløb, og ikke skal betale nye stiftelsesgebyrer når man får brug for at trække på kreditten. Hvis kassekreditten samtidig bruges som lønkonto således at man ikke betaler renter af det beløb der ellers vil stå på lønkontoen, så har man i langt de fleste tilfælde det billigste lån.
Når det gælder bolig- og billån kan det dog forholde sig anderledes, da der her oftest ydes billigere lån pga. kreditors bedre sikkerhed for lånet.
Beregn din ÅOP her
Du kan selv tjekke, hvad din nuværende ÅOP er på dine forskellige lån. Det kan du gøre flere steder, men prøv for eksempel disse beregnere:
Beregn selv ÅOP her på Bankinfo.
På en online låneberegner kan du beregne hvor meget du reelt kommer til at tilbagebetale alt efter ÅOP og løbetid.